
In prezent, lumea se lupta cu pandemia cauzata de virsul SARS-CoV-2. Alaturi de problemele de sanatate determinate de acest virus, s-a dezvoltat si o criza a starii de sanatate mintala. Depresia este deja o problema medicala majora la nivel mondial si istoria arata ca, dupa epidemii, rata depresiei tinde sa creasca brusc. Pe masura ce oamenii se confrunta cu singuratatea, anxietatea fata de viitor si stresul cauzat de pierderea surselor de venit sau a persoanelor dragi, devin mai susceptibili la o stare de sanatate mintala precara.
Procentul persoanelor cu depresie intr-o populatie variaza in functie de tara, dar de obicei este intre intre 2-6%. Cu cat simptomele sunt mai severe, cu atat depresia interfereaza cu capacitatea persoanei de a lucra, capacitatea de a-si pastra relatiile, sanatatea fizica si calitatea vietii. In cele mai grave cazuri, depresia poate duce la sinucidere. In timp ce depresia este recunoscuta ca o problema majora de sanatate la nivel mondial, putine persoane aflate in nevoie primesc ajutor. Problema cheie este lipsa acuta de resurse in domeniul asistentei medicale. Nu exista suficienti psihiatri disponibili pentru a avea grija de toti cei care au nevoie de sustinere. Mai putin de jumatate dintre persoanele care cauta in mod activ ajutor (mai putin 10% in unele tari) pot sa-l primeasca. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 75% dintre persoanele care sufera de depresie severa nu primesc ajutor adecvat (OMS, 2017), iar in Europa se estimeaza ca exista doar 1 psihiatru la 430 de pacienti*.
Sooma este o companie finlandeza de tehnologie medicala care a dezvoltat o terapie de neuromodulare pentru tratarea depresiei. Prin utilizarea unei variante de terapie care se adreseaza principalului motiv pentru care oamenii ajung sa nu primeasca ajutor (lipsa resurselor). Sooma isi propune sa faca tratamentul depresiei accesibil mai multor pacienti.
* Europa are 10 psihiatri / 100 000 de persoane (Psychiatric Times, 2015) si 4,3% din populatie sufera de depresie (OMS, 2017), rezultand 1 psihiatru / 430 de persoane cu depresie.
Cum se trateaza depresia?
In prezent, exista o serie de metode de tratare a depresiei. Cele mai frecvente constau in medicamente antidepresive, psihoterapie si neuromodulare.
Produsele farmaceutice antidepresive vizeaza corectarea dezechilibrelor chimice de la nivelul creierului care cauzeaza depresia. Antidepresivele nu sunt potrivite pentru toata lumea si multi pacienti cauta tratamente alternative. 30% dintre pacienti refuza medicatia antidepresiva din cauza efectelor secundare. Dintre pacientii care utilizeazeaza antidepresive, 57% nu beneficiaza de niciun efect pozitiv (NIMH, 2006).
Psihoterapia se bazeaza pe interactiunea umana, pe comunicare si instrumente psihologice care incurajeaza schimbari in tiparele comportamentale. Pacientului i se prescrie de obicei tratamentul timp de 1-5 ani si, deoarece se estimeaza ca raspunsul la tratament este lent, nu este adecvat ca monoterapie in depresia severa. Psihoterapia necesita multe resurse umane, astfel, in tarile occidentale, doar 5% de persoanele care primesc medicatie antidepresiva, beneficiaza concomitent si de psihoterapie (Statistica oficiala a Finlandei, 2016).
Neuromodularea se refera la tehnici precum terapia electroconvulsiva (ECT), stimularea magnetica transcraniana (TMS) si stimularea transcraniana cu curent electric continuu (tDCS). Aceste tehnici de stimulare a creierului au ca scop restabilirea echilibrelor la nivel cerebral prin utilizarea curentului electric. Terapia ECT foloseste un curent electric puternic pentru a induce un soc si este administrata de un clinician sub anestezie totala. ECT poate da rezultate rapide, dar poate avea si efecte secundare grave, prin urmare, este administrat in principal in cazurile severe de depresie psihotica si suicidara. TMS foloseste campuri magnetice pentru a stimula creierul si necesita 20-30 de sesiuni. Sedintele trebuie efectuate in ambulatoriul de specialitate sau in privat sub supravegherea unui clinician din cauza riscului de a provoca convulsii. TDCS este tehnica de neuromodulare utilizata de Sooma.
Terapia depresiei Sooma
Sooma a lucrat indeaproape cu experti de varf in neuromodulare pentru a dezvolta o solutie de tratament a depresiei: Sooma Depression Therapy. Terapia utilizeaza stimularea transcraniana cu curent electric continuu (tDCS). TDCS foloseste un curent electric slab, livrat la nivel cerebral cu ajutorul unui dispozitiv mic, portabil. In depresie, cortexul dorsolateral prefrontal stang (DLFPC) este mai putin activ decat in mod normal, iar DLPPC drept este mai activ decat in mod normal. Prin intermediul a doi electrozi, dispozitivul portabil tDCS livreaza curentii de stimulare la nivelul creierului: stimularea excitativa se aplica peste DLFPC stang, iar stimularea inhibitoare se aplica peste DLFPC drept. Scopul este de a restabili un echilibru sanatos la nivel cerebral.
Terapia Sooma impotriva depresiei foloseste curentul electric de 2 mA furnizat de stimulatorul nostru Sooma tDCS. Pacientii participa la 10-20 de sesiuni de tratament pe parcursul a 2-4 saptamani. Cei doi electrozi care asigura stimularea excitativa si inhibitoare sunt fixati si tinuti in siguranta de o casca. Atat electrozii (Sooma ComfoTrodes), cat si tampoanele care formeaza un strat conductor intre electrod si scalp (Sooma ComfoPads) sunt instrumente brevetate de ultima generatie.
Cercetarile au confirmat ca tDCS este un tratament eficient pentru depresie (Razza et al 2020, Fregni et al 2020). Cele mai recente rezultate (Sooma, 2019) s-au bazat pe 302 pacienti si au prezentat o rata de raspuns de 61% si o rata de remisie a depresiei de 20%. In plus, au aratat ca intr-un total de 4022 sedinte de tratament, nu au existat efecte adverse grave.
In practica, rezultatele terapiei Sooma, au aratat imbunatatiri vizibile la majoritatea pacientilor. In doar 3 saptamani de terapie Sooma, proportia pacientilor cu depresie moderata pana la severa (indicand pierderea functiei si afectarea grava a muncii) a scazut de la 92% la 19%. Ameliorarea depresiei severe este extrem de importanta - odata ce pacientul este capabil sa functioneze din nou si crede in propria recuperare, alte tratamente pentru depresie (cum ar fi antidepresivele si psihoterapia) vor incepe, de asemenea, sa functioneze mai eficient.
Terapia Sooma Online
Pentru a raspunde nevoii de tratare accesibila a depresiei este nevoie de noi instrumente eficiente, care sa fie scalabile, fara a necesita mai multe resurse.
Datorita eficacitatii, sigurantei complete si a utilizarii usoare, terapia Sooma poate fi utilizata din confortul locuintei pacientilor. Prima sedinta de tratament este administrata de medicul psihiatru, dar dupa aceea, echipamentul este imprumutat pacientului care continua restul tratamentului acasa.
Progresul si complianta pacientului la tratamentul la domiciliu pot fi monitorizate prin mijloace online. Atata la cabinet cat si online se poate monitoriza respectarea planului de tratament, progresul si, in functie de acesta, sa pot face ajustari in planul de terapie.
Care sunt avantajele terapiei prin tDCS - Sooma?
• Alternativa fara medicamente din prima zi de tratament
• Tratamentele se pot face din confortul propriei case si fara a afecta programul pacientului
• Tratament sigur, eficient si accesibil
• Progresul este urmarit usor cu ajutorul medicului dumneavoastra psihiatru
Doriti sa aflati mai multe despre terapia depresiei Sooma?
Echipa noastra dedicata va va raspunde la orice intrebare si, daca doriti, va vor ajuta sa incepeti tratamentul Sooma impotriva depresiei.
Informatii preluate de pe soomamedical.com