Stimulare Magnetica Transcraniana - TMS

Ce este rTMS ?

Stimularea Magnetica Transcraniana este o procedura prin care activitatea electrica a creierului este influentata prin intermediu unui camp magnetic pulsatil generat prin intermediul unei bobine specifice.

Este o metoda non invaziva, nedureroasa, sigura, usor de utilizat ce poate activa, inhiba sau dezactiva temporar diferite regiuni selectate ale creierului.

Cum functioneaza ?

Echipamentul consta intr-un stimulator magnetic care genereaza un curent de aproximativ 6000 A ce trece printr-o bobina de stimulare, generand astfel un puls magnetic ce poate ajunge pana la cativa tesla.

Daca bobina este plasata pe capul pacientului pulsul magnetic generat este capabil sa strabata scalpul, osul cranian, meningele si stratul de lichid cerebrospinal inducand astfel un camp electric ce va fi suficient pentru depolarizarea superficiala a axonilor si pentru activarea sau inhibarea a diferite retele neuronale din cortex.

Gradul de actiune al curentului generat depinde de mai multi factori fizici si parametri biologici cum ar fi:

– tipul si orientarea bobinei

– forma pulsului magnetic

– intensitate

– frecventa

– pattern de stimulare

Dotari Cabinet

Cabinetul este dotat cu echipament de ultima generatie PowerMag100 Clinical, produs in Germania de catre Mag and More Gmbh, si inregistrat la Ministerul Sanatatii cu Certificat de Notificare nr. 266 / 23.02.2016.

Aplicatii

Procedura are aplicatii multiple in diagnosticul si tratamentul diferitelor afectiuni psihiatrice si neurologice ( depresie, tinitus, migrena, AVC ) in functie de tipul de pulsuri magnetice generate.

Puls unic aplicat peste cortexul motor va produce o miscare a muschiului sau o miscare in bloc si este folosit ca si metoda de diagnostic pentru studiul funtionarii cortexului motor ( latenta, aplitudine MEP ).

Pulsurile magnetice transcraniale repetitive ( mai multe pulsuri per secunda, pana la 100Hz ) sunt folosite pentru tratamentul diferitelor afectiuni psihiatrice sau neurologice ce au la baza disfunctii metabolice ale creierului uman.

Protocoalele rTMS sunt capabile sa influenteze aceste disfunctii metabolice intr-o maniera terapeutica prin inhibare ( 1 Hz ) sau facilitare ( peste 5Hz ).

Contraindicatii

– Istoric personal sau familial de epilepsie

– Istoric de TCC, operatii neurochirugicale in antecedente

– Risc crescut de criza eplieptica ( Medicatie administrata ce poate facilita aparitia crizei )

– Implanturi electrice ( pacemaker cardiac, pompe de medicatie, stimulator al nervului vag )

– Obiecte metalice intracraniene ( cu exceptia gurii )

– Presiune intracraniana crescuta

– Sarcina

Siguranta SMT

Aplicarea de pulsuri unice este sigura in general.

rTMS poate cauza criza epiletica, riscul de aparitie a crizei poate scadea considerabil daca sunt aplicate ghidurile de siguranta ( Rossi et all 2009 )

Protocoale de tratament rTMS disponibile in cadrul cabinetului in momentul de fata:

  • Tratamentul tulburarii depresive majore rezintente la tratament antidepresiv prin rTMS

SERVICII DISPONIBILE IN LOCATIA

CLINICA DR CONSTANTIN | BRASOV 
Str. De Mijloc nr 61, 500063 Romania 
Tel: 0728 294 929
CABINET DR CONSTANTIN | BUCURESTI
Bulevardul Bucurestii Noi 50A, etaj 1, 012363 (in incinta Centrul Medical Oftaplus) Tel: 0728 294 929

Tarife Servicii

Solicita o programare